Над половин милион лева са необходими за прочистване и регулиране на река Батовска


06/03/15 
Последното становище на Министерството на околната среда и водите е, че река Батовска не се включва в защитената територия „Балтата“, съобщи областният управител д-р Маргарита Новоселска по време на отчета си за първите 100 дни на управление.

Тя подчерта, че от юнското наводнение досега твърденията бяха противоположни. След преписките й с МОСВ е получено становище, че река Батовска не се включва към защитената територия. Това ще рече, че е задължение на областния управител да я прочиства, съгласно Закона за водите. Следващата стъпка, която ще предприеме областна управа е да кандидатства с проект, тъй като не разполага със собствени средства за поддръжка на коритото на реката.

Според направените предварителни проучвания, ще са необходими около 320 хил. лв. за почистване му. Има изготвен хидроложки доклад и ориентировъчна количествено-стойностна сметка. По-точен проект ще се направи при възлагане на поръчката. Има вариант - изграждане на шпунтова стена на устието (през пясъка), за да не се запушва и да се вдига нивото на водата. В такъв случай, ще са необходими още около 200 хил. лв. (за 2 стени с дължина по 50 м. и височини от по 4 м.).

Тъй като няма предвидени за целта средства, а липсва и необходимият квалифициран персонал, се разчита финансирането да стане от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС). Необходимите документи са внесени в МОСВ и лично Областният управител д-р Маргарита Новоселска е запознала министър Ивелина Василева с належащия проблем. Налице е пълната подкрепа и съдействие на директора на РИОСВ – Варна, съобщи още д-р Новоселска, която подчерта, че след окончателното становище на МОСВ, областна управа е максимално активна за решаването на този проблем.

Що се отнася до безстопанствените язовири Божан и Пластхим, както и за реките, извън регулация, областна администрация няма средства. Първият язовир е възложен за извеждане от експлоатация на Напоителни системи. За Пластхим е изпратено писмо до МРРБ и Междуведомствената комисия за следващи указания – необходими са около 60 000 лв. за извеждането му от експлоатация.
Предприето е проучване на ония участъци от реките, които имат нужда от прочистване, стабилизиране на коритото и др. Следва оценка и отново кандидатстване за средства. Досега не е извършвано цялостно проучване колко километра от реките извън регулация, са ангажимент на областния управител.

Язовир Одринци ще продължава да бъде източван, докато е необходимо. Относно вината за принудителното му изпускане в началото на февруари, което доведе до наводнения в две села, д-р Новоселска още веднъж препрати към мнението на експерта - инж. Пламен Спасов от „Напоителни системи” ЕАД, което беше публикувано и на сайта на областна администрация, а именно, че Община Добричка и тогавашният областен управител не са разрешили частично източване на язовира още миналото лято, въпреки настояването на водното дружество. Мотивът на общината е, че евентуално източване ще затрудни предстоящите строителни работи по корекцията на реката. Едва при третото писмено искане през м. януари т.г., е дадено съгласие от община Добричка за източване, но с много малки дебити.

Източник: dobrichonline.com

Няма коментари: