В НС попитаха Москов за СБР Тузлата


13/03/15

В днешния парламентарен контрол депутатът от „Патриотичния фронт” и председател на Комисията за борба с корупцията в НС Валентин Иванов зададе въпрос на здравния министър д-р Петър Москов точно за имот на СРБ-НК. Въпросът касаеше Специализирана болница за рехабилитация Тузлата при Балчик и какво ще е развитието ѝ. Иванов попита дали е вярно, че има „безвъзмездно” инвестиционно предложение на стойност 10 млн. лева за развитие на болницата.

Москов посочи, че по официален път – в Министерството на здравеопазването, такова предложение не е постъпвало. Здравният министър припомни, че се прави инвентар на цялото имущество на СРБ-НК, за да се знае с какво разполага държавата и къде трябват инвестиции. Целта е да станем привлекателна дестинация за спа туризъм и за лечение в санаториуми за всички държави-членки на ЕС, обясни Москов.

Според някои слухове точно към един от имотите на СРБ-НК – калолечебницата в Поморие, интерес има банкерката Петя Славова. А г-жа Плумелина Мичева е била директор на санаториума в Поморие.

Стана ясно и, че здравното министерство и Министерството на туризма подготвят работна група за популяризиране на балнеолечението у нас. Първата стъпка ще е обновяване на санаториумите и привеждането им във вид със съвременните изисквания за този тип рехабилитация. До края на следващата седмица трябва да са готови резултати от проучване за изискванията на всяка една страна-членка от ЕС към балнеологичните курорти или болници за рехабилитация, за да може публични фондове – социални или здравни, да заплащат престоя на европейски или други граждани в тях.

По думите на д-р Маджаров за Actualno.com „Тузлата” не е част от 13-те санаториума, които са под опеката на СРБ-НК и които държавата се гласи да дари безвъзмездно, а е друг вид имот. Всъщност санаториумите са вече 12, тъй като имотът в Шипково е върнат безвъзмездно на Община Троян – още по времето на кабинета „Орешарски”.

Източник: actualno.com

Няма коментари: