Проверка на ДНСК показа, че оградата на плажа в Кранево е незаконна

Снимка: dnevnik.bg
16/04/2015

"Независимо, че новата ограда е поставена върху основите на стара, съществувала още по времето, когато на същото място е имало пионерски лагер, сега тя трябва да бъде премахната и изградена отново, след получаване на съответното строително разрешение от община Балчик", обясни Галин Баев, директор на Регионалната дирекция "Национален строителен контрол" във Варна.

Става ясно, че оградата на плажа в село Кранево, на чиито снимки попаднахме преди няколко дни във "Фейсбук", е била изградена без строително разрешение от компанията "Ефект - 3". 

Дружеството е придобило някогашния международен пионерски лагер в Кранево през 2005г. Имотът, който включва терен от над 84 хил. кв. м, три двуетажни вили, 12 дървени бунгала, масивна къща, кафе, складови помещения и т.н. се намира на самия морски бряг. Цялостната му оценка възлиза на близо 8 млн. лева. На същото място в момента се намира затвореният комплекс "Дружба Бей Гардън".

Георги Цурев - управител на "Ефект - 3" все още не е коментирал официално становището на Галин Баев.

Областният управител на Добричка област, Маргарита Новоселска, както и районният кмет на с. Кранево твърдят, че не са запознати с резултатите от проверката на РДНСК.

"Да, действително от публикуваните снимки се създава впечатление, че оградата отделя част от плажа, но в действителност нещата са съвсем различни. Самият аз съм напълно убеден, че оградата си е напълно законна, тъй като е поставена на границата на урегулиран имот. На това място винаги е имало ограда и само в рамките на моите два мандата – за 8 години, тя е събаряна два пъти от морето", обясни кметът на Кранево.

Снимка, публикувана в Google Maps на 3 август 2009г. действително показва, че на мястото на сегашната телена ограда на плажа в Кранево е имало друга – от бетонни блокчета, твърди Дневник.

"След като зимните бури през 2009 – 2010г. я събориха, на същото място беше поставена друга, по-лека, която също издържа само една година", каза Румен Николов. Новата ограда, която стана известна от снимките публикувани вчера във "Фейсбук", е на около три години".
Ние можем да потвърдим думите на г-н Николов, но той явно не разбира, че тя все пак трябва да бъде премахната, тъй като е монтирана, без строително разрешение и това всъщност я прави незаконна.

Областният управител на Добричка област Маргарита Новоселска заявява следното:

"Категорично мога да потвърдя, че с тази ограда няма никакъв проблем. Оградата е минавала на същото място и когато сегашния ваканционен комплекс е бил все още пионерски лагер. Проблемът е по-скоро в това, че морето е "изяло" голяма част от плажа и сега снимките, които бяха публикувани вчера, създават впечатлението, че телената ограда се намира едва ли не в средата на пясъчната ивица".

Галин Баев твърди също, че сега кметът на град Балчик - Николай Ангелов е този, който трябва да упражни контрола върху законността на оградата в Кранево и да определи сроковете, в които тя да бъде премахната и изградена отново след евентуалното получаване на строително разрешение.

Няма коментари: