Бившият областен управител на Добрич в схема за неправомерно окрупняване на имоти

Снимка: Mediapool.bg
17/04/15

Бившият областен управител на Добрич е уреждал свои близки с крайморски терени чрез отработена схема за неправомерно окрупняване на имоти, съобщава DobrichUtre.bg



Бившия областен управител на Добрич и местен лидер на ДПС Ердинч Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев и началника на службата по кадастър, картография и геодезия Костадин Костадинов, са обвиняеми за продажбата на близо 75 дка отвоювана от морето плажна ивица между Балчик и Албена, "подаряването" на 300 дка държавни гори на дружеството "Русалка тур", както и на още 15 сделки по "занижени цени" на имоти край морето и в района на Добрич, сред които земи около най-стария фар у нас край Шабла.

Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са задържани на 1 март 2010 г. и престояват в ареста до 25 май 2010 г., след което са освободени срещу парична гаранция от 25 хил. лв. за Хаджиев и 20 хил. лв. за Ганев. Днес двамата са без мярка за неотклонение.

Повод за проверка на сделките по Черноморието, правени от областните управители, става наказателната процедура на Европейската комисия срещу България за т.нар. "заменки", при които избрани купувачи (най - често близки до властта бизнесмени) придобиват атрактивни имоти по Черноморието срещу далеч по-безинтересни имоти във вътрешността на страната. 

Десетките нередовни сделки, разписани от Ердинч Хаджиев, излизат наяве след разпоредената от тогавашния и сенастоящ премиер Бойко Борисов. Тогава той заяви, че обвиняемите трябва да доплатят до пазарната цена, но след като българските власти се съгласиха, че при сделките е оказана "неправомерна държавна помощ" на определени купувачи, сега редовният данъкоплатец ще покрива разликата.

В хода на разследването става ясно, че са сключени общо 45 сделки за неправомерна продажба на държавни имоти с компенсаторни инструменти.

При 30 от случаите, нарушението е, че няма документ за извършено плащане, защото е липсвал т.нар. "образец 3" от Централния депозитар, с който се потвърждава превеждането на сумите към държавния бюджет. По-късно този документ се появява, но въпреки това е нарушена разпоредбата на чл. 85 ал. 4 от Правилника за приложение на Закона за държавната собственост. Според нея договорите за продажба на държавните имоти е трябвало да се сключат 14 дни след заплащане на цената по сделката, което очевидно не е било направено, става ясно от обвинителния акт.

При останалите 15 сделки освен горепосочените нарушения, е установено още, че е имало и неправомерно окрупняване на имоти.

Каква е "Схемата"?

Най-общо тя изглежда по следния начин: собственик на застроен имот възнамерява да закупи и незастроената земя около него. По закон той има право да закупи нормативно определената прилежаща част, но в обвинителния акт се посочва, че в тези случаи тя е била увеличена без правно основание.

Посредник между кандидат-купувачите и областната управа е била фирма "Нели брокърс 74", която е собственост на Нежля Амди - съпруга на бившия шеф на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа в Добрич Пламен Ганев. Фирмата на Нежля Амди е оформяла документите на купувачите и ги е внасяла в областната управа. През нея е ставало и плащането с компенсаторни инструменти. Свидетели по делото, които са купили имоти точно по този начин, твърдят че схемата работела безотказно.

Актуализирането на скиците с неправомерното окрупняване на имотите е ставало с помощта на шефа на кадастъра в Добрич Костадин Костадинов. Той е получавал подготвените документи от Пламен Ганев, а след това е спускал нарежданията на двама свои подчинени служители, става ясно от техните разпити пред съда. Първоначално Костадин Костадинов е свидетел по делото, но в хода на разследването е привлечен като обвиняем.

Според обвинителният акт, щетите на държавата възлизат на около един милион лева.

При част от сделките са участвали подставени лица, които след това препродават имотите на хора посочени от Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев. Обикновено това са имоти, които са в близост до морския бряг.

Най-скандалната сделка е за продажба на седем имота с обща площ от 32 дка в местността фара на Шабла. В тези имоти земеделска кооперация "Приморец" от село Тюленово с председател Иван Йорданов е имала овчарници. Кооперацията е имала право по закон да закупи прилежащата площ към сградите с компенсаторни инструменти без търг на преференциални цени. Площите към овчарниците и селскостопанските постройки са били увеличени неправомерно с между 2 и 66 декара.

След като "Приморец" добива собственост над имотите, ги препродава на седем физически лица, посочени от обвиняемите.

"Единият е от тях е бил безработен и нито е имал нужда, нито пари, нито намерения да се разплати за сделката. Участвал е обаче в покупко-продажбата по молба на Хаджиев. Идеята е била след това имотът да се прехвърли на зетя на Ердинч Хаджиев - Билгин Юнус. Другите 6 купувачи са били посочени от Пламен Ганев." Това казва прокурорът Пламен Костадинов през 2010 г. след задържането на Хаджиев и Ганев.

Днес Билгин Юнус, заедно със сестрата на Ердинч Хаджиев – Илдъз Юнус е собственик на близо 9 дка парцел в местността "Фара" на община Шабла. Това показва декларацията на зам. кмета на община Добричка - Илдъз Юнус пред Сметната палата през 2014 г.

Според прокуратурата, която квалифицира случая като особено тежък, с всички тези незаконни сделки Ердинч Хаджиев, Пламен Ганев и Костадин Костадинов са "преследвали набавяне на имотна облага". Обвинението срещу тях е за длъжностно престъпление в особено големи размери. Предвиденото наказание е затвор от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лв., както и забрана да заемат държавна или общинска длъжност.

Тримата обаче не се признават за виновни по повдигнатите им обвинения.

"Привлякоха ме като обвиняем по сценарий на прокуратурата. Измиха си ръцете с мене, а някои поръчкови прокурори си направиха кариера и имидж",твърди Костадинов пред Mediapool.

Пламен Ганев заяви пред Mediapool, че съжалява за стореното. Според него всеки допуска грешки в живота си и има право на втори шанс.

По съвет на адвокатите си, Ердинч Хаджиев единствен отказва коментар по случая. Преди пет години обаче той заяви: 

"Ако искат, ще лежа и в затвора за това в края на краищата. След като съм сгрешил, нося си отговорността. Но не съм го направил, защото просто съм решил ей така. Има документация и може да се види."

Години наред няма наказани за безобразията с продажбите на имоти на първа линия на 100 метра от морето и логично следва "изчезването" на нови държавни и общински имоти и последващото застрояване на дюни и пясъци от частни инвеститори напълно законно, защото това не са дюни, но не е ясно какво са. 

За липсващи парцели на първа линия на морето в Равда, Лозенец и Шабла, които са били собственост на държавната фирма "Ученически отдих", съобщи в началото на април т.г. министърът на образованието Тодор Танев . Това го предизвикало да пусне сигнал до ДАНС, която все още не е взела отношение по случая.

Последва заграждане на морския бряг в местността "Фичоза" край Варна за строителство на ваканционен комплекс, защото по документи това е собственост на частен инвеститор. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни пред Mediapool, че теренът на инвеститора действително е слязъл на плажа, поради ерозията на брега. Сега предстои МРРБ да отчужди около един декар заради плажа. След това инвеститорът трябва да направи укрепване на свлачището, защото районът е свлачищен. Държавната фирма "Геозащита" ще го наблюдава няколко години и ако няма свличания на земни маси, чак тогава инвеститорът ще може да строи, обясни Павлова.

И ако този случай в местността "Фичоза" придоби публичност чрез "Господари на Ефира", читатели сигнализираха за строяща се двуфамилна къща на брега на морето в същата местност. Част от боровата горичка е изсечена, а фасадата на къщата е на десетина метра от морето.

"Нищо чудно през лятото и част от плажа да се окаже запазена за ползване само от частния имот", пише гражданинът.

Други граждани сигнализираха за поставена ограда на плажа в Кранево, като МРРБ светкавично се задейства и се оказа, че е сложена без строително разрешение.

Обикновено след загражденията следва застрояване, както се случи с къмпинг "Юг" в залива Корал. По правило всичко е законно – има изрядни документи, минало е и през съдебна процедура.

Министър Павлова призна, че най-вероятно ни очакват още такива случаи като временно спрения строеж на плажа "Юг". Причината е, че за тези места има влезли в сила подробни устройствени планове, одобрени от местната власт, преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който влезе в сила от 1 януари 2008 г. Така "защитената" зона на 100 метра от брега на морето, която по Конституция се води "изключителна държавна собственост" се оказва "защитена частна собственост".

Няма коментари: